Veranderingen

03-02-2022 17:17

We krijgen regelmatig de vraag hoe het nu gaat met Ben. Nu is het niet zo dat er na december 2020 niets meer gebeurd is, dus hoog tijd om weer eens een update te geven.

 

In de laatste blog schreven we dat het niet zo heel goed ging met Ben. Hij had toen veel klachten van de longen en een slechte longfunctie. Hij is toen gestart met Xolair injecties. Deze krijgt hij nog steeds maandelijks. En wordt inmiddels gegeven door de huisarts of als deze niet kan, soms door een lieve collega van mama. Het leek er op dat deze injecties wel voor stabiliteit zorgden, maar zo nu en dan vlamt de schimmel toch nog op en krijgt Ben een hoge dosis prednison.

De artsen weten momenteel niet zo heel goed wat ze nog kunnen doen aan deze ABPA, daarom gaan ze contact zoeken met een arts in Duitsland, deze schijnt gespecialiseerd te zijn in schimmels. Ieder zijn vakgebied zullen we maar zeggen. Momenteel lijkt de schimmel zich koest te houden, dus wachten we het nog eventjes af.

 

De behandeling met de drie soorten heftige antibiotica voor de mycobacterie is inmiddels gestopt, omdat de bacterie gelukkig niet meer werd gekweekt. Hier zijn we ontzettend blij mee! Hij heeft deze medicijnen lang geslikt, maar gelukkig zonder heftige bijwerkingen.

 

Vlak voor de zomervakantie van 2021 is Ben helaas begonnen met het spuiten van insuline. De bloedsuikerwaardes bleven toch te hoog. Dit heet dan CF-gerelateerde diabetes en werkt wat anders dan de diabetes die Hilbert heeft. Bij Ben is de alvleesklier aangetast door het taaie slijm, daardoor kan de alvleesklier niet meer genoeg insuline aanmaken. Ben spuit daarom 1x per dag langwerkende insuline. Eens in de zoveel tijd draagt hij een aantal dagen een continue glucose meter om te kijken of de insuline goed zijn werk doet of dat de hoeveelheid moet worden aangepast. In december bleek dat dit nog niet voldoende is en dus is de dosering wat omhoog gegaan. Binnenkort volgt er weer een meting om te zien of het nu beter gaat.

Het staat hier nu allemaal erg makkelijk opgeschreven, maar deze verandering heeft bij ons en Ben wel wat traantjes bezorgd. Ben moet al zoveel doen en dan is er nu ook nog zelf insuline spuiten, extra controles in het ziekenhuis en bezoeken bij Diabeter bijgekomen. Maar ondanks zijn spanning om zelf te moeten gaan prikken is het wonderbaarlijk knap hoe goed Ben dit nu allemaal zelf regelt. Trots zijn we!

 

Begin januari 2022 is Ben gestart met het medicijn Kaftrio. Dit medicijn werd vanaf toen (eindelijk) vergoed door de overheid. Dit is eigenlijk één van de eerste medicijnen dat de oorzaak van CF aanpakt. Het is de opvolger/verbeterde versie van Orkambi, die ben hiervoor gebruikte. Het zorgt ervoor dat het slijm minder taai is en zorgt daardoor voor minder problemen op de plekken in het lichaam waar slijm zit. Dus naast longen, ook darmen, alvleesklier etc. In verschillende landen is dit medicijn al langer beschikbaar en we horen veel positieve verhalen. Denk hierbij aan het stijgen van de longfunctie, verbetering van het gewicht, betere opname van voedingsstoffen etc. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat de levensverwachting van mensen met CF verder zal verbeteren. We hopen en bidden dat dit bij Ben ook het geval mag zijn. We wachten het rustig af.

 

Naast al deze medische veranderingen is Ben inmiddels alweer 13 jaar en zit hij op de middelbare school. Hij zit nu in de eerste van het VWO op de GSR in Rotterdam. Een hele nieuwe stap en een stap naar meer zelfstandigheid. Voor ons als ouders weer wat meer loslaten en voor Ben weer een nieuwe verantwoordelijkheid, als het gaat om medicijn inname etc. Zeker als je gewoon net als alle kinderen wilt zijn. Maar met vallen en opstaan leren we dit en komen we er wel.

 

Conclusie: het gaat ondanks verschillende veranderingen best aardig met Ben. Het schommelt nog wel ernstig in longfunctie en daardoor ook in energie, maar terug kijkend kon Ben het afgelopen jaar zonder infuuskuur doen. Wel zijn we nog kind aan huis in het Sophia, we komen daar gemiddeld elke maand wel een keertje en waar nodig wat vaker.

 

 

 

Terug

Onderwerp: Veranderingen

  • Datum: 11-02-2022 Door: Patricia

    Onderwerp:

    Veel gebeurd de afgelopen jaren. En nu gewoon alweer op de middelbare! Ik hoop ontzettend mee dat de nieuwe medicijnen hun best gaan doen, en ook bij Ben een succesverhaal worden. Liefs voor jullie! ☀️

    Reageer

  • Datum: 06-02-2022 Door: Oma vlinder

    Onderwerp: Respect

    Als je alles zo door leest, en weet van dichtbij, wat het doet met jullie als gezin, is het best veel wat er op jullie afkomt.
    Respect is dan het woord dat er bij past. We blijven voor elkaar bidden, huilen mee, lachen om mooie dingen die er ook zijn. Ga zo door, samen staan we sterk.

    Reageer

  • Datum: 05-02-2022 Door: Marian Metselaar

    Onderwerp: Blog

    Wat lief dat je ons zo af en toe nog bij praat.
    Het is en blijft allemaal heftig wat jullie als gezin meemaken!
    En Ben mag trots zijn op zo hoog school niveau

    Reageer

  • Datum: 04-02-2022 Door: Gerard van der Beek

    Onderwerp: Dank voor update

    Wat goed om zo weer eens wat over Ben en jullie te lezen. Zoals je zegt schrijft het een stuk makkelijker op dan de ervaring zelf was.
    Voor Ben en jullie gewoon zwaar.
    Wat fijn dat hij nu aan die nieuwe medicijnen kon beginnen. Zou natuurlijk mooi zijn als ze aanslaan.
    Op naar de volgende update !

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Rianne

    Onderwerp:

    Goed dat je dit deelt. Ik bid voor Ben en voor jullie. Dat hij veel momenten mag hebben dat hij even vergeet ziek te zijn, dat hij "gewoon" mee kan doen. En dat hij dan toch zijn medicatie niet vergeet

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Lin

    Onderwerp: Hoop

    Wat fijn zo'n update! Al krijg ik wel af en toe wat te horen van je tante;)
    Ik hoop en bid mee dat de nieuwe medicijnen aanslaan

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Tante Ilse

    Onderwerp: kus

    Een hele dikke kus van een trotse tante en zus. Ik hou van jullie

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Gerben

    Onderwerp: Hopen en bidden

    Bedankt voor de update. Wij hopen en bidden mee! We zijn trotsop jullie hoe jullie hiermee omgaan. Verdriet en blijdschap liggen dicht bij elkaar.

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Anna Marie

    Onderwerp: RESPECT!

    Dankjewel voor jullie update. Af en toe hoor ik via (o)ma Krijtenburg nog wel es hoe het gaat. Ik vergeet jullie niet hoor. Ik bid en hoop dat de Kaftrio goed aanslaat bij jou, Ben! Dat je dat ook snel mag gaan merken. En respect hoe jij, met je ouders, ook met de tegenslag van het krijgen van diabetes uiteindelijk weer positief omgaat en jij jezelf zelfs spuit. Want hoe moeilijk moet dat voor je zijn, weer meer naar het ziekenhuis, weer meer rekening houden met verschillende dingen en misschien weer net iets anders zijn dan je klasgenoten.... Ik vind je echt een KANJER Ben! Maar ja, dat kan toch ook haast niet anders met zulke ouders!! Lieve meelevende groetjes van Anna Marie Hamming (een zusje van je oma Ben :)

    Reageer

  • Datum: 03-02-2022 Door: Anita Verschoor

    Onderwerp: Re:RESPECT!

    Bedankt voor de duidelijke info. Wederom toi toi met elkaar kanjers!

    Reageer

1 | 2 >>

Nieuw bericht

Contact

deavonturenvanben

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode